Summa sidvisningar

söndag 7 augusti 2011

Scandinavian Film & Video

I och med videons intåg så fick vi en tidning som reflekterade fenomenet - Scandinavian Film & Video.
Innehållet bestod av reklam för videobolag, film- och tekniknyheter, videorecensioner, diverse videotester samt ytligare reportage och intervjuer med filmstjärnor och filmskapare. Till en början kändes Film & Video mest som en reklamtidning än som en renodlad FILM & VIDEO-tidning. Men i och med dubbelnummret 5/6 som pryddes av Robert Ginty i all sin Exterminator-prakt började man hitta en jämnare och mer intressant sturktur som senare förädlades.

De kommande åren blev Film & Video ett husorgan för alla oss filmälskare som tyckte att Chaplin bara var för kulturkoftor.

Det ska dock poängteras att från nummer ett skärskådade man censuren och debatterade dess vara och icke varande. Som en konsekvens och en slags VND-fakta publicerade man också senare censurens alla ingrepp i nya videosläpp så ingen skulle behöva slänga ut 50 spänn på att hyra en version av filmen Commando som kortats med 15 minuter.

7 kommentarer:

  1. Hej!

    Hittade din blogg via facebookgruppen "Så minns vi vårt 80-tal" och jag måste säga att det är en kulturgärning det du pysslar med. Jag älskar sånt här!

    Och, Scandinavian Film & Video gjorde verkligen kulturgärningar de med, "Commando" var inte sådär jätterolig efter att Gunnel Arrbäck (ett namn man lärde sig) satt saxen i den. Tur att alla härliga våldsvideor gick oklippta på FilmNet.

    SvaraRadera
  2. Var får man tag i det första nr av scandinavian film och video nr 1 1981 ?

    SvaraRadera
  3. Hej
    Jag har ett gäng tidningar till salu
    Även Nummer 1 1981
    Häls jalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jalle. Du råkar inte ha numret med Flykten från New York/Snake Plissken/Kurt Russell omslaget från 1983?

      Radera
    2. Jalle. Maila mig vilka du har till salu på back80s@gmail.com

      Radera
    3. Någon som säljer nr 1 1981?

      Radera
  4. Hej!

    Jag är intresserad av Film och video nr 1 & 2 1981

    Även de första numren av Video Time

    Mvh Timmy

    SvaraRadera