Summa sidvisningar

onsdag 30 mars 2011

Blandband - 1980

Långt innan spellistor på datorn eller på Spotify, nämligen på 80-talet, skapade man "fysiska spellistor" i form av blandband på kassett.
Ett blandband kunde vara en massa låtar bandade från radio, kompisens plattor eller den egna skivsamlingen komprimerad till essensen av njutning.
Många sammanställde även blandband på teman och gjorde blandbandandet till en konst.

Här på bloggen kommer blandbanden att bestå av uteslutande svenska låtar från ett specifikt år. Jag hade från början tänkt att kombinera nutid med historia och göra blandbanden i form av Spotify-listor, men då de flesta svenska plattor från 80-talet saknas på Spotify valde jag att istället gräva i min mp3-samling och lägga upp musiken som zip-filer för nedtankning.

Låtarna ryms på ett C-90 för den som vill återskapa det fysiska blandbandet. Blandningen bygger helt och hållet på min personliga smak och troligtvis kommer det fler än bara ett blandband för varje år men till en början betar vi av 1980 till 1989.
Och sedan börjar vi om igen å igen å igen... tillbaka till 80-talet.

1980 - Sida A - HÄR   Sida B - HÄR

söndag 27 mars 2011

Micke Hagström

Här kan du ladda ner Micke och hans Cosmic Cowboys från TV-programmet Casablanca.

torsdag 17 mars 2011

Ung - Skinheads

De första svenska skinnskallarna dök upp i svallvågorna av punken, där flera av dessa var punkare som plockat upp stilen från Storbritannien där den då i slutet av sjuttiotalet åter börjat ta fart. Skinnskallar dök upp på spelningar med punkband som Sham 69, Slaughter & The Dogs och Skrewdriver. Veteranerna i Cock Sparrer attraherade också den kortklippta åhörarskaran.

I och med Oi-vågen ökade raskt antalet skinnhuvven i Sverige. De flesta kopierade helt sonika stilen från de samtida skinskallarna i Storbritannien, så var det klorinblekta brallor, bomberjacka och National Front där så var det tyvärr samma här. Denna brist på kunskap om rörelsens rötter fanns också hos media som knappast gjorde annat än att spä på fördomarna om "Skinheads". Och visst, det var oftast rätt stökigt kring spelningar där skinnskallar dök upp och gjorde sitt bästa för att leva upp till ryktet som Sveriges mest fruktade ungdomsgrupp.

Filmaren Kristian Petri kom i kontakt med skinnskallarna när han ville att de skulle medverka i en film om punkbandet Incest Brothers. Något som ledde till nedanstående reportage i Aftonbladets UNG-bilaga. Kristian återger rörelsens historia, men i övrigt gör skinnhuvvena själva väldigt lite för att ändra på bilden av sig själva som rasistiska bråkstakar. En av de första skinnskallarna "Lasse Skåning" sammanfattar de svenska skinnskallarnas utveckling mycket träffande: "Årskiftet 78/79 träffade jag en snubbe som såg ut sådär och jag tyckte det såg ball ut. Då var det inte en massa bråk o strul. Man höll ihop med sina gamla polare, även punkare. Man tyckte bara det såg roligare ut med kort hår. Men nu har det kommit en jävla massa skins och det har blivit en massa strul. Många har Englands-komplex. De försöker vara nazister som dom engelska skinheadsen."
Klicka på bilden för att läsa.

torsdag 10 mars 2011

Två sångare som lämnade oss för tidigt

1983 var ett kolsvart år för svensk musik. Tre unga, talangfulla musiker försvann från oss alldeles för tidigt! Peter Ivarss tog sitt eget liv, cancer tog Lasse Liströms och en olycka ändade Bönas blott 24-åriga liv.

 

tisdag 8 mars 2011

Kassettrevolution - Soundtracks

Kassetterna fick sitt totala genombrott på 80-talet, mycket tack vare stereobandaren och den bärbara freestyle-spelaren. Kassetter var enkla att hantera och relativt okänsliga, så länge man kunde undvika bandsallad. Så det var inte så konstigt att kassetttidningen Soundtracks dök upp 1983. Chefredaktör var Chris Ros f.d. sångerska i Tampax Street / Modesty Blaise och i första numret intervjuades de gamla punkpolarna i LaCrosse.

Soundtracks historia blev tyvärr allt för  kort. Man hann med sju nummer innan nedläggningen och på slutet hade man också hittat sin form med en tidning till kassetten (alltså inte tvärtom). Balansen 50/50 mellan svenskt o utländskt var också helt perfekt likaså inslaget att bjuda på en demolåt med ett nytt svenskt band.
Att idag kunne lyssna på intervjuer med Peter LeMarc (skivan Cirkus, Cirkus) och höra Hocky berätta om Stabbers / Death Trip är ur ett historiskt perspektiv helt enormt.
Här hittar du Soundtracks Nr 1 - Sidan 1, den svenska sidan av saken.

måndag 7 mars 2011

Alexander Bard - Barbie

Säga vad man vill om Alexander Bard, men att skapa uppmärksamhet har blivit något av ett signum. Fast musikaliskt började han mer modest med sitt "synhtband" Baard, där även stripporna Lola Gorgonzola och Juicy Lucy ingick,.som släppte sin enda singel Life in a Goldfish Bowl 1982.

"Under ett studentspex på Handelshögskolan i Stockholm föddes drag- queen-karaktären "Barbie" och Bard fick sin första hit: Prostitution twist." (Från Wikipedia) F.ö. en låt som jag personligen tyckte var mycket underhållande och gärna petade in på mina blandband.Vill också minnas att Barbie intervjuades i ett radioprogram och berättade sin säregna historia om hur hon var John F Kennedys och Marilyn Monroes kärleksbarn.

Klicka på bilden för att läsa. Vill du lyssna på Barbie, ja då hittar du plattan HÄR!

lördag 5 mars 2011

Nya Grepp - Klara färdiga år 2001

Nya Grepp var en serie i VeckoRevyn i början av 1980-talet, om trender o företeelser som var på gång. Jag kommer att lägga upp några av dessa här på bloggen och vad vore väl bättre att börja med än en förutsägelse om framtiden.